Kiholms Koloniförening

Tips om studier och studiebesök 

 

 

Föreläsning om kompostering den 23 juli 2023


För att lära dig mer om kompostering och hur man kan komma igång med kompostering på den egna lotten, är du välkommen på en föreläsning i föreningshuset den 23 juli 2023 kl.10.00

Föreläsningen hålls av Nils Lagerkvist.

Välkomna!  

Biologiska mångfaldens dag - Vi bygger insektshotell!   I maj firas den internationella dagen för biologisk mångfald. Denna dag är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas årligen. Syftet med dagen är att påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden, sprida information och inspiration. 

Biologiska mångfaldens dag firas även i Kiholm den 21 maj kl. 10.00!

Vid den nya lekplatsen kommer det att pågå en hel del aktiviteter:

 • Vi bygger insektshotell!
  Ta med egen sekatör, borrmaskin och snöre om du vill bygga ett eget insektshotell. Det finns en del vedbitar och ihåliga blomstänglar på plats, eller så kan du ta med eget byggmaterial.

 • Frö/plantbyte. Ta gärna med dina överblivna frön eller plantor som du vill byta och hitta nya att ta med dig hem. Kom ihåg att märka plantorna/fröna tydligt!

 • Tipsrunda för barn (och vuxna) 

 • Ta med egen fika!

 
Med önskan om en härlig och inspirerande dag! 

/Miljögruppen 

Ps. Vill du läsa mer om biologiska månfaldens dag så kan du läsa vad vi skrivit om det tidigare via LÄNKEN HÄR.

 

2022

Information om vårt miljöarbete och föreläsning om kompostering den 24 juli 2022 kl.10.00

 

Ett av målen inom miljödiplomeringen är att vi alla ska kompostera vårt trädgårdsavfall på den egna lotten. 

För att lära dig mer om kompostering och hur man kan komma igång är du välkommen på en föreläsning i föreningshuset den 24 juli kl.10.00

Föreläsningen hålls av Nils Lagerkvist 

I början av föreläsningen kommer miljögruppen också att informera lite kort om vårt miljöarbete i Kiholm.

Välkomna! 

 

Biologiska mångfaldens dag den 22 maj

 

Den 22 maj är den internationella dagen för biologisk mångfald. Denna dag är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas årligen. Syftet med dagen är att påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden, sprida information och inspiration.

Biologiska mångfaldens dag firas även i Kiholm den 22 maj kl. 10.30-12.00!

I och runtomkring föreningshuset kommer det att finnas aktiviteter för att uppmärksamma biologisk mångfald genom bl.a.

 • Utställning med information och inspiration om miljö och odling
 • Information om miljödiplomering
 • Biodlaren Bosse berättar om sina bin med ev. provsmakning av honung
 • Visning av korta inspirationsfilmer
 • Frö/plantbyte (ta gärna med dina överblivna frön eller plantor som du vill byta och hitta nya att ta med hem)
 • Tipsrunda för barn (och vuxna) utanför föreningshuset

 Med önskan om en härlig och inspirerande dag! 

/Miljögruppen

Nordiska trädgårdar

I år blir mässan Nordiska trädgårdar av på Stockholmsmässan efter ett par års paus. Mer information om mässan hittar du här: https://www.nordiskatradgardar.se/ 

Som medlem hos Koloniträdgårdsförbundet får vi 60 kronor i rabatt på entrébiljetten. Rabattkod kommer med nummer 1 av tidningen Koloniträdgården under vecka 10. Koloniträdgårdsförbund informerar mer om mässan på deras hemsida här: https://kolonitradgardsforbundet.se/nordiska-tradgardar-2022/  

Tips om digitala föreläsningar och annan inspiration för våren 2022Kika gärna in på Koloniträdgårdsförbundets hemsida under ”Kolonikanalen” för intressanta inpelade föredrag och annan information. Du hittar dit genom länken här: https://kolonitradgardsforbundet.se/aktuellt/kolonikanalen/

Under våren kommer Koloniträdgårdsförbundet även att sända följande föredrag digitalt på följande datum:

När själen får grönska Onsdag 16/3 kl: 18:00 

Frukt och bär som är goda och gör gott Tisdag 19/4 kl: 18:00 

Mer information om aktuella föredrag hittar du här: https://kolonitradgardsforbundet.se/webbinarier/

2021

Tips om digitala föreläsningar under hösten 2021

 

Koloniträdgårdsförbundet fyller 100 år under 2021.

Som en del av förbundets 100-årsjubileum arrangerar de en rad digitala föreläsningar. För många spännande föreläsningar inom olika ämnen, besök hemsidan: https://kolonitradgardsforbundet.se/jubileumswebinarier/  

Hinner du inte se på föreläsningen live, så spelas de även in och det går att hitta en länk till inspelningen på samma hemsida.

Föreläsning om kompostering den 25 juli 2021

Ett av målen inom miljödiplomeringen av vår koloniträdgårdsförening är att vi alla ska kompostera vårt trädgårdsavfall på den egna lotten. 

För att lära dig mer om kompostering av trädgårdsavfall är du välkommen på en föreläsning i föreningshuset den 25 juli kl.15.00. 

Föreläsningen hålls av Nils Lagerkvist.

Ingen föranmälan behövs, men för att vi ska kunna hålla avstånd till varandra kommer vi att behöva begränsa antalet deltagare, först till kvarn. Välkomna! 

 

I Koloniträdgårdsförbundets serie “Lätt om odling” nummer 13 kan du läsa mer om kompostering HÄR

Några presentationsbilder från Nils föreläsning hittar du här: LÄNK TILL PRESENTATION

 

Digitalt föredrag om miljömärkningar

I maj i år ingick det i miljögruppens planer att hålla ett digitalt föredrag om miljömärkningar. På grund av olika tekniska strul har vi tyvärr blivit tvungna att ställa in den digitala föreläsningen. Däremot har vi nu publicerat länken till inspelningen från förra årets miljömärkningsföreläsning. Föredraget är ca 30 min långt och går att titta här: Länk till video 

Ni kan även ta del av presentationsbilderna här: Länk till materialet 

 

Tips om digitala föreläsningar under våren 2021

 

Koloniträdgårdsförbundet fyller 100 år under 2021. Som en del av förbundets 100-årsjubileum arrangerar de en rad digitala föreläsningar. För många spännande föreläsningar inom olika ämnen, besök hemsidan: https://kolonitradgardsforbundet.se/jubileumswebinarier/

Hinner du inte se på föreläsningen live, så spelas de även in och det går att hitta en länk till inspelningen på samma hemsida.

 

Torsdag 28/1 Lyckas med din tomatodling

Onsdag 10/2 Invasiva främmande växter

Torsdag 25/2 Sätt din koloniträdgårdsförening på kartan

Torsdag 11/3 Planera lotten

Torsdag 18/3 Plantera ett träd så har du inte levt förgäves

Onsdag 21/4 Beskärning av träd och buskar

Onsdag 5/5 Skapa en levande och fruktbar jord

 

2020

Digitalt informationsmöte om miljömärkningar 

På söndag är det dags för ett informationsmöte om miljömärkningar. Syftet med mötet är dels att påminna oss om vilka miljömärkningar som finns i Sverige och gå genom vad som kan vara bra för oss kolonister att tänka på när vi väljer hygien- och städprodukter eller t.ex. grillkol.

Istället för att ställa in mötet p.g.a. rådande läge, så har vi nu beslutat att testa hålla vårt första digitala möte.  

Mötet hålls därmed på söndag den 9 augusti kl.14.00-14.40. Du kan ansluta till mötet genom att klicka på länken nedan. Det går bra att ansluta antingen på en dator, en surfplatta eller en smarttelefon. Du behöver inte logga in, inte heller installera något program, utan du deltar bara via webbläsaren.

Länk till mötet: https://zoom.us/wc/join/78375712923?pwd=4viM1U

Du kommer att släppas in till mötet prick kl.14.00.

 

Hoppas att vi hörs på söndag!

 

Vänliga hälsningar,

Miljögruppen via Sini  

Kurs: Så tar du hand om din skörd - Fermentering och mjölksyrning

Östra regionens studiekommitté arrangerar en kurs om hur man tar hand om sin skörd genom fermentiering och mjölksyrning den 4 juli i Kiholms föreningshus. För anmälan kontakta christinalind14@gmail.com.

För mer information i bilden nedan eller på Östras hemsida HÄR.

 

Biologiska mångfaldens dag 22 maj

Idag är det den internationella dagen för biologisk mångfald. Denna dag är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas årligen den 22 maj. Syftet med dagen är att påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden, sprida information och inspiration samt att väcka debatt. 

Idag riskerar upp till en femtedel av alla djurarter runtom i världen utrotning och av ca 7000 växtarter som människan odlat under jordbrukets historia är det endast ca. 30 arter som bidrar till den mat vi äter idag (källa). Enligt en internationell studie från 2017 har ca. 80 procent av Europas insekter försvunnit på 30 år (källa).

Enligt ett manifest för Biologiska mångfaldens dag är målet med dagen att det ska bli en naturens högtidsdag där den naturliga mångfalden hyllas, samtidigt som hoten tas på allvar och lyfts upp i debatten.  

 

Vad kan vi som koloniträdgårdsodlare göra? 

Du kan lära dig mer om mångfald och få inspiration genom att ta del av en hel del aktiviteter som pågår under hela dagen den 22 maj. Flertalet av dessa aktiviteter genomförs digitalt just i år. Vilka aktiviteter som pågår kan du hitta på biologiska mångfaldens hemsida https://www.biomfdag.se/

Du kan även själv bidra till biologisk mångfald genom att anpassa din egen lott/trädgård för att gynna både artrikedom och insekter. Många bra tips på vad du kan göra finns att ta del av på hemsidan rikaretradgård.se.

Här kommer några tips: 

 • Låt delar av trädgården växa lite ”vilt” genom att ex. låta en del av gräsmattan växa som den behagar och klipp den mer sällan.

 • Plantera växter som uppskattas av pollinerande insekter och som blommar vid olika tider på året. Därigenom förlänger du blomningssäsongen och bidrar också till att det finns mat åt insekterna under lång tid.

 • Bygg ett bihotell. Exempel på en guide hur man kan göra finns här

 • Sätt upp fågelholkar, gärna olika modeller så att det passar olika arter. 

 • Plantera träd och buskar som uppskattas av fåglarna. Exempelvis nypon, hägg, sälg, fläder, rönn och körsbär. 

 • Skapa ett fågelbad. Glöm inte att rengöra det ibland och placera det nära buskar och träd så att fåglarna kan söka skydd.

 • Mer tips finns på rikaretradgård.se!


Låt oss njuta av den underbara naturen runtom oss och tillsammans jobba för en artrik natur! 
Med önskan om en härlig och inspirerande dag!

 

Studiebesök på Linnéa koloniområde i Bromma

Östra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet bjuder till ett studiebesök hos koloniområdet Linnéa i Bromma som har som femte koloniförening i Sverige uppnått guldnivån i miljödiplomeringen.

För mer information om studiebesöket klicka på bilden nedan.

 

Föreläsning om husvård

Östra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet bjuder till en föreläsning om Husvård den 16 april i Stockholm. För mer information klicka på bilden nedan. 

Föreläsning om invasiva arter 

Östra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet bjuder till en föreläsning om Invasiva arter. För mer information klicka på bilden nedan. 

Introduktion till fröodling:Fröet, att samla, bevara och så

Östra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet bjuder till en föreläsning: Fröet, att samla, bevara och så, introduktion till fröodling. Mer information finns att hitta här:http://ostra.kolonitradgardsforbundet.se/2020/02/03/lar-dig-mer-om-froer/

Våren 2020 guideprogram Naturcentrum i Södertälje 

Naturcentrum i Södertälje bjuder in till naturguidningar och evenemang för att visa upp Södertäljes natur och skapa fina naturupplevelser. 

I Naturcentrums årliga guideprogram kan du läsa mer om vilka evenemang som äger rum under våren 2020: VÅRENS PROGRAM.

 Guideprogrammet finns även att ladda ner HÄR

2019

     

Utbildningskväll om miljödiplomering

Östra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet bjuder till en utbildning om miljödiplomering med tips om hur föreningen kan arbeta med miljödiplomeringen i praktiken. Mer information finns här: http://ostra.kolonitradgardsforbundet.se/2019/10/23/anmal-er-redan-nu/Höstens guideprogram Naturcentrum i Södertälje 

Naturcentrum i Södertälje bjuder in till naturguidningar och evenemang för att visa upp Södertäljes natur och skapa fina naturupplevelser. 

I Naturcentrums årliga guideprogram kan du läsa mer om vilka evenemang som äger rum under hösten 2019: HÖSTENS PROGRAM

 

Guideprogrammet finns även att ladda ner HÄR

 

 

Så tar du hand om din skörd

Östras studiekommitté arrangerat en föreläsning ute på Vaxmyra. Den handlar om att ta hand om sin skörd. Platserna är begränsade och för mer info om avgift och anmälan se HÄR.

 

Trädgårdsfest i Tensta

Missa inte årets trädgårdsfest i Nydalsparken, Tensta, den 24 augusti!

Arrangörer är nätverket Peppar & Pumpa, Tensta konsthall och Studiefrämjandet i samarbete med Järvas koloniföreningar. Programmet hittar du genom att klicka på länken nedan:

https://www.ortenodlar.se/2019/08/02/nu-ligger-programmet-uppe/

 

Östra regionen bjuder till studiebesök i Rosenhill 

Östra regionens Studiekommitté bjuder till en utflykt till Rosenhills musteri ute på Ekerö den 17 augusti. För mer information och anmälan klicka HÄR