Kiholms Koloniförening

Reportage & kåserier säsong 2013,

välkommen med ditt bidrag!

 

Studiebesök vid bikuporna

2013-06-18

Vad roligt att det blev av!

Biodlaren Declan Swords hade lovat att visa sin biodling i Kiholm förutsatt att det inte regnade. Vädret visade sig från sin bästa sida denna lördagmorgon och gjorde så att tolv intresserade medlemmar kunde följa med på rutinbesök bland kuporna.

 

 

Vintern har gått hårt åt bikuporna i hela Sverige så en viktig del av skötseln av kuporna är att se till att det finns liv i dem. Förlorar man en drottning så dör bisamhället ut väldigt snabbt.

En drottning kan leva upp till fem år men arbetsbina högst 6 veckor och de otrogna drönarbina dör direkt efter parning. Det är stor omsättning i kupan och 40.000 bin kan bo i en och samma bikupa.

 

 

Vi kontrollerade alla ramar för att dels se om vi hittade någon drottning, den är 3 gånger så stor som de andra bina - det gjorde vi inte - och dels för att se om det finns yngel, dvs små bi-bebisar i varje kupa. Sådana små larver hittade vi däremot. Det är ett tecken på att drottningen är vid liv.

 

 

Bisamhället bestämmer själva vem som ska bli bidrottning. Låter demokratiskt och bra! Hon matas då extra av samhället och utvecklas då till att bli drottning, men grundförutsättningarna finns egentligen hos varje bi. Declan pysslar om sina kupor en gång i veckan och plockar om bland ramarna så det finns larver i varje kupa och kollar så att bina inte drabbas av sjukdom eller yngelätande kvalster.

Eftersom Declan skördar all honung som egentligen är binas egen mat, så tillför han socker till kupan. När honungen sedan slungas, dvs centrifugeras och kastas ur vaxkakan blandar han den med en liten del favorithonung av bra kvalitet och konsistens och låter den stå till sig. Sedan är den färdig att avnjutas.

 

 

Årets burkar är ännu inte fyllda utan blir klara senare på säsongen. Vi på hemsidan får återkomma om det. Jag tror vi är fler som är intresserade då det är dags! 

 

Bildspel från biodlingsdagen, klicka HÄR

 

Text/JD Bild/EC JD