Kiholms Koloniförening

Reportage & kåserier säsong 2013,

välkommen med ditt bidrag!

 

Ett möte på odlingslotten!

2013-09-25

Medan höstsolen värmer lite i ryggen så ska jag berätta om Eichouh som har en odlingslott i Kiholm. Jag var på upptäcksfärd för att ta några höstbilder till hemsidan då jag bjöds in till Eichouh odlingslott för att få se på allt han odlade.

 

 

Eichough är född i Syrien och har varit i Sverige i 30 år, vårt samtal blev långt om Syrien. Jag har ofta funderat på kriget i Syrien, så jag ställde alla frågor jag kunde om detta krig som snart varat i 3 år. Eichough har släkt och vänner kvar där och oroar sig hela tiden för hur de har det - ingen el, ingen mat, inget vatten och att hela tiden leva i rädsla och ovisshet. Vi kunde inte lösa några världsproblem idag men min slutsats var, efter ett långt samtal, att vi föds alla på samma sätt, vi dör alla på samma sätt ovasett religion, och Eichoughs frön och plantor växer på samma sätt i Syrien som i Sverige. Vi är alla lika på jorden och har samma ansvar att respektera och älska oss själva och dem vi möter på vägen.Nu till den prunkande odlingslotten, där fanns kålrötter, mangold, squash, pumpa, paprika, vindruvor, shabasi och persilja som också växer i Syrien. Zuccini, majs, persilja, japansk sallad m.m

 

 

Jag blev mäkta imponerad, vilken kunskap, tänkte att Eichough måste ha varit uppväxt på en bondgård, men det hade han inte, född i en stadsdel men hade bl a arbetat som traktorförare på stora jordbruk. Odlingslotten i Kiholm har han bara haft i 3 år så jag förstår inte hur han har hunnit skaffat sig så mycket kunskap om alla dessa grödor, om hur de ska sås och planteras, växa och skötas, vattnas och skördas. Jag som har fullt schå med mitt potatisland och mina köpta örter från Plantagen. I år så blev hans skörd av bönor 30kg, som han nu delat med sig av till familj och vänner.

 

Vårt samtal byter rikning och vi pratar om hur viktigt det är med familjen, Eichough har 6 vuxna arbetande barn och 12 barnbarn, som han verkligen älskar. Jag flikade in att jag hade två barn och 4 barnbarn, han förstod inte att jag inte hade fler, men jag sa att i Sverige så är det ”lagom” med två barn och tänkte för mig själv hur skulle jag hunnit arbeta och ha 6 barn, det var ”lagom” för mig. Han var glad över sin familj, barnen tog verkligen hand om sina föräldrar, sätter dem högst och ser alltid till att de har vad de behöver.

 

 

Höstsolen börjar gå ned och det blir kyligt, så jag tackar Eichough för vårt samtal om världen, familjen och de växande grödorna. Jag får famnen full av skördegåvor när jag går, mynta som jag ska torka och två ”riktiga” majskolvar, inga i plast som det står ICA på, jag känner mig rik och tacksam!

 

Mer bilder från odlingslotten KLICKA HÄR 

Text o bild/ Eva C