Överallt i vår koloni så hörs det duns, duns, duns när äpplena faller till marken. Känns så tråkigt om de ligger kvar på marken till ingen nytta.
Efter ett besök på Trägårn så fick vi en broschyr från Äppelblommans Musteri, om hur det går till att musta. Tanken växte fram att det skulle vara kul att prova!
Min trevliga granne har ett prunkande äppelträd, så vi skakade ned äpplena, packade i påsar och for iväg till musteriet! Dagen efter fick vi komma tillbaka och hämta 14st 3-liters bag-in-box. Så nu kan vi njuta av äpplena hela vintern!
Så här går det till med mustningen:
Du plockar minst tre välfyllda kassar (ca 40 kg) med äpplen (fallfrukt går bra, bara inte övermoget eller ruttet) och far iväg till musteriet.
Du behöver inte boka tid om du kan vänta några dagar på din must! Resultatet bli ca åtta boxar, beroende på hur saftiga äpplena är!
Äpplena samlas upp, sugs in röret och krossas, går sedan in i pressen där all råsaft silas ut.
Här är Samer som sköter hela processen!
Jan Blomgren "The Appel Boss" tappar musten på flaskor eller box och sköter hela pastöringserings-processen!
Tiffany tar emot leveranser, svarar på frågor och lämnar ut färdiga förpackningar! Så det är ett härligt litet team bland äpplen och getingar!
Blir ni sugna att prova!
Finns mer info på http://www.appelblomman.se/
Vi har faktiskt haft en egen Mustare i Kiholm, blev en testsommar med domkraft, Se HÄR Hur gick det sen Ron?
Text o bild Eva C
Ditt meddelande har skickats!
Det måste godkännas av hemsidans ägare innan det publiceras.
Copyright © 2003-2009 Din Hemsida All rights reserved.