Kiholms Koloniförening

Reportage, bilder & kåserier säsong 2017

Välkommen med ditt bidrag!

 

Äppeldagar i Kiholm

2017-09-26


Många äpplen små!

 

Få nappade på erbjudandet att musta sina äpplen. Det var jag, Ron och Helena som var på plats kl 10 och efter lite meck var vi tre igång med mustningen i Rons trädgård.

 Proppen gick och domkraften lade av!

Visserligen var det ett dåligt äppelår men nog kunde man se flera träd fulla med röda fina äpplen som lyste i eftermiddagssolen. Pallade gjorde vi inte - trots att det lockade!

I brist på egna äpplen fick jag hålla till godo med de små rosastrimmiga som växte på parkeringen. Ron "artbestämde"  dem snabbt som crab tree-äpplen. Skulle tro det betyder vildäpplen på ett ungefär.

Först fick vi dela äpplena för att få
ned dem i kvarnen...

Ron mustade sina goda päron och Helena sina äpplen från ett s k syskonträd med flera sorter.

Några nyfikna kolonister kom förbi under dagen för att se hur det gick till. Jo tack, det gick bra. Rons hemmabygge med domkraft, silduk av myggnät och kompostkvarn levererade.

...och sedan skjuts ner!

Ron som är engelsman sjöng och underhöll med sitt dragspel och berättade om gamla traditioner som hur man knackar nytt liv i sina äppelträd och får dem att ge god skörd.

Det skulle både bankas och dansas fick vi veta! Se hur HÄR

Det blev tre varianter must.
Rosa äppelmust, gul äppelmust och den
lite bruna och väldigt söta päronmusten.


Vi avslutade dagen med en väldigt seriös och vetenskaplig provsmakning! Tror vi till slut enades om att päronmusten behövde spetsas lite med syrligare äppelmust eller mousserande för att inte bli för jolmig. Kul avslut på en rolig dag!

Kanske måste vi dansa och banka lite mer för att få fart på äppeldagarna till nästa år!

/Text: JD Foto: EC JD Ron