Kiholms Koloniförening

Reportage, bilder & kåserier säsong 2017

Välkommen med ditt bidrag!

 

Bokashi - gör jord av ditt matavfall

2017-08-06

 

Efter ett besök hos Christina Lind på område 3 så har jag fått lära mig något nytt! Hon hade så otroligt prunkande pallkragar och genast måste jag fråga om hemligheten!

Och det fanns ett svar på den kraftiga växtligheten - Bokashi, det är ett nytt enkelt sätt att göra jord av dina matrester, oavsett om du bor på landet eller mitt i staden. 

 

 

Det enda du behöver för att starta upp komposteringen är två hinkar med tappkran och en påse bokashiströ.

Samla matrester under dagen, kött, fisk, pasta, kaffe, frukt och grönt och töm i hinken. Strö på lite bokashiströ och fyll på tills hinken är full, det tar oftast ett par veckor.

Tappa av vätskan ett par gånger i veckan och använd som växtnäring inne och ute. Vätskan späds 1:100

Låt sedan den fulla hinken stå varmt inomhus ett par veckor för efterjäsning. Sen är det fritt fram att göra jord, gräv ned bokashi i marken och genast börjar det omvandlas till näringsriktig odlingsjord, där växterna frodas och maskarna trivs. 

Bokashi är naturligt och ekologiskt och en del av ett mycket större koncept, allt baserat på en unik kombination av mikroorganismer som finns i naturen. Konceptet heter EM - Effektiva Mikroorganismer -och utvecklades av proffessor Teruo Higa i Japan på tidigt -80 tal. Nu används EM och bokashi över hela världen.

Ett sätt att ge tillbaka till jorden det vi tar!

 

Morötter utan Bokashi

 

Med Bokashi

 

 

Fantastiskt resultat måste testas, enkelt och ger så mycket tillbaka. Vill du läsa mer gå in på bokashi.se finns även en facebookgrupp för de som vill inspireras och ställa frågor.

 

Text o bild Eva C