Kiholms Koloniförening

Reportage, bilder & kåserier säsong 2019

Välkommen med ditt bidrag!

Höststädagen

Det blev en krispig, kylig städdag med lite värmande sol. Så härligt med alla kolonister som kämpade för att det skulle bli fint!

Vi är världsdbäst på att bygga rishögar och kratta så det slår gnistor vida omkring.

Här kommer ett litet bildspel på det foton ni har skickat in från dagen! /EC

              Varsågod GALLERI

En semestervecka i kolonin!

När Anders Steen, Vattengruppen har semester så händer det grejer i vår koloni. Den här gången fick han hjälp och support av Jonas område tre, vattengurun Arne och Thord område fyra.

Nu skulle ett dike grävas för dränering vid parkeringen område två, för att undvika översvämning när dammen töms på hösten. En grävmaskin hyrdes och hämtades med släp från Cramo. Och arbetet påbörjades, marken var så hård att gräva i och stora rötter överallt. Efter att ha slagit ihop sina kloka huvuden och diskuterat med kunniga i området, så kom de fram till att bilvägen inte behövde grävas upp utan att det gick att gräva mot en trumma som låg lite lägligare till. Så arbetet flöt på trots regnskurar och blev klart på 2-3 dagar.

Det var poppulärt att gräva, turordning gällde! 

Inger och jag gjorde äggmackor och serverade lunch i dagarna två. Alkoholfri öl om någon undrar!

 

 

Men nu då, var det dags för lite bad och hängmatta?

Anders hade ännu ett projekt som väntat länge på att förverkligas, och nu hade han " Grävteamet" som hittat varandra och jobbade så bra ihop, dags att skrida till verket!

För tre år sedan så fick Anders en jättevacker bastudörr av Eva stuga 23 som för två år sen lämnade jordelivet och sin kolonistuga. Nu var det dags att hedra hennes minne och se till att den vackra dörren kom på plats.

 

Arbete påbörjades med att ta bort den gamla dörren!

 

Nya gångjärn monteras på! 

Lite fix och trix för att måtten ska stämma i dörrramen! 

Så här fin blev dörren när den kom på plats! 

Inger i bastugruppen har pyntat och gjort så fint i bastun, ser ni att det fattas en tavla på höger sida? Vi löste det, Inger har en favorittavla i färg som fanns i hennes mors hem, vi fotade av den, gjorde om till svartvitt, köpte en ram, monterade och nu hänger den på sin plats i bastun!

Så nu får ni komma på vernissage och dörrutställning till minne av Eva stuga 23. Tänk vad det går att göra fint med små medel bara viljan och glädjen finns!

Kommer snart en helhetsbild från bastun, vi väntar in ett par gardiner som Lotta så snällt skulle hjälpa till med att sy!

 

Lekdags

Efter allt arbete så längtade vi efter lite gemenskap i området, så med väldig, väldigt kort varsel så ordnade vi en turenering i kubb med korvgrillning! Det blev jätteskoj, några av våra grannar kom förbi och drog iväg några pinnnar!

Det var psykiskt påfrestande med kubb, ibland träffade man och var hjälte för att i nästa sekund inte träffa alls och förlorade. Men strunt i det, skoj var det i den vackra sommarkvällen!

Dags för krovgrillning och snart kanske gossarna ser ut som på Ingers tavla, trötta o mätta!

 

Längtar inte ni efter lite skoj och gemenskap ihop, vi har ju en jättefin klubbstuga och många trevliga grannar i vår vackra koloni!

Förra säsongen så sa styrelsen ifrån att de inte mäktade med att anordna event och fester, en efterlysning gick ut efter en festkommité. Men det rann ut i sanden.

Hur ska vi lösa det? Det behöver inte vara så märkvärdigt, någon person som känner sig lite driftig bokar lokalen, annonserar på anslagstavlor o hemsida, typ av event Sen kommer vi alla och tar med oss det vi vill äta och dricka och hjälps åt med det praktiska under eventet. Vi kan ha grillfest, kubbturnering, skördefest, kräftskiva, barnens dag, hundutställning , områdeskampen m.m

 

Eller så kan vi lösa det som med ett klippschema, i år är det område 1 som ordnar nått skoj, nästa år område 2 osv.

Vad tror ni? Känns så slösigt att inte ta tillvara på alla underbara människor i kolonin, prata oss samman, ge varandra ideer och ha skoj ihop!

Få se om det är någon som har en organisations-ådra i sig och kliver fram!

 

Tack för den här semesterveckan, det var jätteskoj att skapa tillsammans!

Text o bild Eva C

 

 

 

Öppen trädgård, lite honung & "bisnack" med Biodlarbosse

Trädgårdsdagen började med att vi fick tillfälle att prata med biodlare Bosse om våra bin i Kiholm, han berättade och visade hur de tillverkade honung i bikuporna! Fanns även möjlighet att köpa Kiholmshonung. Bosse kommer tillbaka några gånger till i sommar för att sälja mer nyslungad honung, till er som inte hade tillfälle denna gång!

 


 

När bistunden var klar så gav vi oss ut i området på jakt efter öppna grindar med en välkomnade stol utanför! Det var inte så många kolonister som hade öppnat sina grindar, kan det vara så att man lägger på sig för stora krav, tror att allt ska vara tipptopp, blommorna stå rakt och allt ogräs borta? Men det är så roligt att besöka andras trädgårdar utan krav, få inspiration, byta erfarenhet, kunskap och kanske ny vänskap!

 

 

Två glada grannar i område 3 välkomnade oss in i deras underbara trädgårdar, där blommorna får växa fritt och ett underbart lugn råder!

 

Precis så är det, en trädgård under uppbyggnad,  för ideerna tar aldrig slut, trevlig skylt hos Christina område 3.

 

Två arbetande grannar i område 1, klädda för att skydda sig mot fästingar. Opps!!! Var öppen trädgård idag? Ja ja, men de fick vara med på bild i alla fall och vi fick en trevlig pratstund!

 

Ett mysigt Hans & Greta hus på område 6

 

Det är så vackert i Kiholm, vilken grönska. Härligt att våra bin trivs och har sådant utbud av blommor. Nu får vi hoppas till nästa Öppen Trädgård att det är fler som vill visa sitt paradis, både smått som stort!

Tack Ki, Christina och Sini för intiativet!

 

Text o bild Eva C

Bild Ulla P

 

 

 

 

Piff och röj

Röjgruppen gjorde en insats klippte gräs och hade ned sly vid badplatsen, så inte växtligheten tog över stranden! Det var välröjt i höstas av ett gäng, men nu växt på sig igen.


 

Piffgruppen med Inger Steen i spetsen, har gjort så hemtrevligt i bastun, både piffat med belysning, tavlor och skurat rent från avlagringar i duschen!

 

Det är så vacker utsikt från bastubron, vi är så privilegerade som har tillgång till allt detta! Vågskvalp och friska vindpustar svalkar skönt i värmen.



 

 

Nästa röjinsats blev brevlådorna, kan inte vara kul för postombudet att brottas med växtlighet för att komma åt våra postlådor. Här skulle behövas en större insats och snygga till lådorna så de kommer i någon slag nummerordning och att de som inte används tas bort.

 

Vi fixade så gått det gick så nu går det nog lättare att lämna och hämta post!

Det är roligt när det blir fint och alllt hänger på oss själva att pyssla runt lite där det behövs extra insatser, vi kan hjälpas åt att klippa häckar där ingen mäktat med, röja, göra trevliga skyltar, piffa anslagstavlorna och annat pyssel som lyfter området. 

 

Kul gemenskap att fixa tillsammans! / Eva

 

Kiholmsdagen=Loppis

Ett trevligt startskott på sommaren i Kiholm är Kiholmsdagen med loppis och go`fika med Ullas och Ainas bakverk.

 

Det blev en trevlig och välbesökt loppisdag, och många prylar bytte ägare. Priserna var låga och många kände sig nöjda med sina fynd. Recycling/ återanvänding när den är som bäst!

 

Nytt för i år var att Sini från miljögruppen hade ett informationsbord  där medlemmarna kunde ställa frågor om odling, miljö, kompostering m.m och även få informationsblad och checklista om hur miljöanpassad just din trädgård är. Mer om infomaterialet finns HÄR

 

 

När klockan blev 15.00 så började vi avrunda dagen och plocka ihop de prylar som var kvar, nöjda med att få ha rensat ut det vi inte behövde längre, göra fynd och jätteskoj att träffa alla nya och gamla kolonister i området. Vi måste hitta på några fler event så vi alla kan mötas igen, det är sommarens höjdpunkt!

Tack o hej för den här gången!

 

Foto: Tord Eriksson

Text: Eva

 

Vårens städdag 2019

 

Äntligen är den här, vårens stora städdag, det är nu allting börjar, vi träffas igen, jorden börjar bli varm och det krattas, rensas och fixas i varenda vrå i kolonin!

Natten till städdagen var det - 4 grader, vid morgontvagningen så var det en isskorpa i handfatet, friskt uppvaknande. Det blev en härlig morgonsamling med våra arbetsombud och arbetsuppgifterna fördelades. Solen värmde gott under dagen och vi fick mycket gjort. 

Som vanligt när klockan var 12.30 så vandrade vi upp till föreningshuset för korv och kaffe, tack alla för det!

Den här städdagen så hjälptes vi åt att ta bilder i de olika områdena, det blev jättefina bilder,så roligt!

Tack Elin Östberg område2, Josefin D i område 3, Eva C område 4, Mimmi Hellsten område 5 och Ulla Pettersson och Ki Nilsson Karnerud område 6. Tyvärr hann inte område 1 att ta några bilder ( lägger till när ni städar dammen, så ni inte känner er utanför)  

Håll till godo med Bildspel HÄR /EVA C

 

Gäckande ljud om natten

Tidig morgon i kolonin sista helgen i april. Jag hör ett märkligt ljud jag aldrig hört förut. Vad kan det vara? En mobilsignal, ett larm? Ljudet låter som om det kommer från grannens hus - eller kanske inte, för helt plötsligt kommer det från ett annat håll. Är det ett djur, en fågel eller katt. Det låter lite smattrande, trummande, och lite metalliskt xylofonaktigt.

Jag funderar hela dagen på vad det kan ha varit jag hört. Frågar mina grannar som är hemma, det visar sig att vi åtminstone är två som hört det där ljudet. Natten därpå är jag ute med hunden klockan 3 på natten. Ljudet är där igen – och nu kommer jag på det! Det måste vara lekande grodor eller paddor, någon slags lockrop till varandra.

Dagen efter googlar jag och grannen efter svar. Vi lyssnar på ljudfiler av olika grodor och paddor och enas om att det var det här vi hört: Grönfläckig padda.

Vanlig groda, åkergroda, vanlig padda, mindre och större vattensalamander är sedan tidigare inventerade i Lina naturreservat men om denna krabat också sökt sig hit så är det väldigt speciellt!

Är vi fler som hört eller t o m sett den? Dags att spänna öronen och tända pannlampan. Kan teorin bekräftas vill Naturskyddsföreningen att fyndet rapporteras. /JD

 

-----------------------------------------------------

 Från Naturskyddsföreningens hemsida:

 

Grönfläckig padda, Bufotes viridis (tidigare Bufo viridis)

 

Grönfläckig padda, foto: Per Holliland

Utseende och beteende: Den grönfläckiga paddan är ljus med vackert gröna fläckar, grönaktig iris och kan bli upp till 10 cm. Leken pågår nattetid under april/maj. Honan lägger sin rom i långa strängar i vegetationsfattiga vatten.

Utveckling: Ynglen kläcks 3-4 dagar efter äggläggningen och är färdigutvecklade små paddor efter cirka 2 månader.
Utbredning: Skånes kuster och på ön Utklippan i Blekinge. En lyckad utsättning har gjorts på Ölands södra udde. Försök med utsättning har också gjorts på Gotland,men hittills utan framgång.
Livsmiljö: Paddorna leker gärna i grunda och vegetationsfria vatten och har inget emot att leka i brackvatten. Den trivs på strandängar och i klippstensområden, men även i störda miljöer som kalkbrott och urbana områden med låg trafik.
Status: Akut hotad (CR) enligt svenska rödlistan.
Läte: Långt utdraget läte.

 

https://soundcloud.com/naturskyddsforeningen/gr-nflackig-padda-1?in=naturskyddsforeningen/sets/grodljud

 

https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/Sv_groddjur_folder.pdf

Snart kanske det kommer grodexperter från hela Sverige som vill uppleva den hotade arten. Vi får göra om klubbhuset till grodcenter med foto, filmer och fika! / Tack Josefin för artikeln / Eva

Vattnets väg!

 

Liten presentation om vattnets komplicerade väg från Mälaren till våra tomter. Samt vatttengruppens stora ideella insats, dygnet runt för att vi ska kunna vattna vår grönska!

Vattnet har 3 stationer att ta sig igenom, vi börjar med att följa stigen ned till sjön!

 

Där finner vi station 1, insuget, där lurar många problem, igenslammat filter med pollen och sjöskräp, lågt vatten så pumpen drar in luft och annat som jag kanske inte förstår!

 

Station nr 2, pumpen som ligger 80 m upp i hästhagen. 

Det är här medlemmarna i Vattengruppen tillbringar sina somrar!

 

Pumpen har ett larm som är kopplat till  Vattengruppens mobiltelefoner. Larmet går när pumpens tryck blir lågt eller om den stannar, vilket händer väldigt ofta!

 

Vattengruppens pumptroll nr 1 Anders Steen som ibland har varit tvungen att ta ledigt från sitt arbete och helt ideelt arbetat med vårt vatten. Anders har tillbringat den största delen av sina somrar i detta pumphål. 

Under alla timmar i det larmande pumphålet så har en vänskap utvecklats med Salamandern Sture, en kompis att hålla i handen. 

 

År 2010 tog jag den här bilden på ett annat pumptroll som bodde i hålet, Arne Dillström som i ca 14 år har jobbat med systemet. 

 

Station 3 för vattnet är bassängen, som ligger uppe i skogen i område 1. När bassängen är fylld så går vattnet ut med självtryck till våra tomter.

Bassängen måste alltid rengöras på våren innan den fylls upp med vatten.

 

Så nu alla kolonivänner, nu vet ni hur det går till med vattnet och vi håller tummarna för att det blir en bra vattensäsong utan krångel, så vår Vattengrupp kan komma upp i ljuset och få njuta av sommaren i lugn och ro. Tycker nästan att vi ska ha en årlig Vattenfest för att hylla våra hjältar och uppskatta vårt vatten!

 

 

 

Text o bild Eva C