Tidig morgon i kolonin sista helgen i april. Jag hör ett märkligt ljud jag aldrig hört förut. Vad kan det vara? En mobilsignal, ett larm? Ljudet låter som om det kommer från grannens hus - eller kanske inte, för helt plötsligt kommer det från ett annat håll. Är det ett djur, en fågel eller katt. Det låter lite smattrande, trummande, och lite metalliskt xylofonaktigt.
Jag funderar hela dagen på vad det kan ha varit jag hört. Frågar mina grannar som är hemma, det visar sig att vi åtminstone är två som hört det där ljudet. Natten därpå är jag ute med hunden klockan 3 på natten. Ljudet är där igen – och nu kommer jag på det! Det måste vara lekande grodor eller paddor, någon slags lockrop till varandra.
Dagen efter googlar jag och grannen efter svar. Vi lyssnar på ljudfiler av olika grodor och paddor och enas om att det var det här vi hört: Grönfläckig padda.
Vanlig groda, åkergroda, vanlig padda, mindre och större vattensalamander är sedan tidigare inventerade i Lina naturreservat men om denna krabat också sökt sig hit så är det väldigt speciellt!
Är vi fler som hört eller t o m sett den? Dags att spänna öronen och tända pannlampan. Kan teorin bekräftas vill Naturskyddsföreningen att fyndet rapporteras. /JD
-----------------------------------------------------
Från Naturskyddsföreningens hemsida:
Grönfläckig padda, foto: Per Holliland
Utseende och beteende: Den grönfläckiga paddan är ljus med vackert gröna fläckar, grönaktig iris och kan bli upp till 10 cm. Leken pågår nattetid under april/maj. Honan lägger sin rom i långa strängar i vegetationsfattiga vatten.
Utveckling: Ynglen kläcks 3-4 dagar efter äggläggningen och är färdigutvecklade små paddor efter cirka 2 månader.Utbredning: Skånes kuster och på ön Utklippan i Blekinge. En lyckad utsättning har gjorts på Ölands södra udde. Försök med utsättning har också gjorts på Gotland,men hittills utan framgång.Livsmiljö: Paddorna leker gärna i grunda och vegetationsfria vatten och har inget emot att leka i brackvatten. Den trivs på strandängar och i klippstensområden, men även i störda miljöer som kalkbrott och urbana områden med låg trafik.Status: Akut hotad (CR) enligt svenska rödlistan.Läte: Långt utdraget läte.
https://soundcloud.com/naturskyddsforeningen/gr-nflackig-padda-1?in=naturskyddsforeningen/sets/grodljud
https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/Sv_groddjur_folder.pdf
Snart kanske det kommer grodexperter från hela Sverige som vill uppleva den hotade arten. Vi får göra om klubbhuset till grodcenter med foto, filmer och fika! / Tack Josefin för artikeln / Eva
Ditt meddelande har skickats!
Det måste godkännas av hemsidans ägare innan det publiceras.
Copyright © 2003-2009 Din Hemsida All rights reserved.