Kiholms Koloniförening

 

Miljö och odling

 

Viktigt med mörker för nattlevande insekter och djur

2020-11-22

Här kommer en liten påminnelse till alla oss stugägare i Kiholm om vikten med mörkret om kvällar och nätter. Det är många insekter, fåglar och andra djur som är beroende av mörkret på nätterna. Det har blivit alltfler av oss stugägare som låter ljuset vara på hela natten även efter vi har gått och lagt oss och ibland kanske även när vi inte är i Kiholm.

Med artificiellt ljus riskerar vi att störa djurens naturliga dygnsrytm och den inre klockan hos våra små vänner. En art som riskerar att bli störd av belysning är fladdermöss. Det finns även rapporter om att nattbelysning kan vara en av anledningarna bakom den utbredda insektsdöden. Belysning på kvällen/natten påverkar både nattfjärilar och andra nattaktiva insekter. Nattfjärilar dras till ljuset istället för att flyga runt och jaga eller pollinera växter på sommaren. Dessutom har rovdjur större chans att fånga nattlevande insekter som samlas runt ljuskällor.

Så, tänk på att inte ha lampor tända utomhus när du inte har nytta av den. Låt också bli att linda in träd i ljusslingor. Låt gärna din kolonilott gynna naturen genom att låta den bli så mörk som möjligt om kvällarna. Det uppskattar många insekter, djur och växter.

Använd bara ljus där, och när, det verkligen behövs.

 

Mer lästips finns här:

https://rikaretradgard.se/sa-drabbar-belysning-djuren-i-din-tradgard/

https://www.natursidan.se/nyheter/ny-studie-nattbelysning-stor-anledning-till-insektsdoden/